چالشهایی که شرکتهای استارتاپی با آن روبهرو هستند، با چالشهای شرکتهایی که کسبوکاری را تشکیل میدهند، متفاوت است، بهویژه زمانی که وارد عرصه بازاریابی میشوند. تفاوت بین بازاریابی یک استارتاپ و تأسیس یک نام تجاری این است که مشتریان و مصرفکنندگان همزمان با نام تجاری و محصول آشنا میشوند. باتوجه به اینکه محصول هنوز در حال تکامل و گسترش است، بازاریاب نیز باید همیشه آماده و پاسخگو و دارای اطلاعات بهروز درباره موانع غیرمنتظره محصول با راهکار اولیه بازاریابی باشد.
جوزف اشفورد الیس، کارآفرین ساکن لندن، چالشها و فرصتهای اصلی در سازمانهای استارتاپی بازاریابی را بهطور مستقیم معرفی میکند. تجربه وی شامل توسعه راهکارهای بازاریابی، تولید رویدادها، روابطعمومی، برنامهریزی راهکارها، فرصتهای سرمایهگذاری و مدیریت بحران است. اشفورد اغلب نظرات بین مشتریان و سایر کارآفرینان را درباره راهکارهای بازاریابی برای استارتاپها با یکدیگر همرسانی میکند.
۱.حضور در رسانههای اجتماعی:
حضور مستمر و کارآمد در رسانههای اجتماعی تقریباً برای هر شغلی اهمیت بسزایی دارد، اما برای یک استارتاپ جنبه حیاتی دارد. بستر مناسب رسانههای اجتماعی فرصتی را برای بیان داستان ظهور نام تجاری در «زمان واقعی» و شیوههای جذاب ارائه میدهد.
تبلیغات اجتماعی در بسترهایی همچون یوتیوب، فیسبوک و توییتر گزینههای دقیق هدفگذاری را ارائه میدهند. رسانههای اجتماعی، مکانی بسیار مناسب و کارآمد برای ایجاد یک اجتماع است. استارتاپها با راهاندازی کمپینی کوچک قادرند این تصور را با هزینهای پایین امتحان کنند قبل از اینکه در یک کمپین بازاریابی بزرگ و مهم سرمایهگذاری کنند.
۲.مشتری ایدهآل خود را بشناسید:
همانطور که گفته شد، یکی از نقاط قوت بازاریابی رسانههای اجتماعی، توانایی دسترسی به افرادی است که از نظر جمعیتشناسی مناسب هستند و علایق خاصی دارند. بااینحال، وظیفه بازاریاب در وهله اول، شناسایی افراد درست بهعنوان مشتری است.
بازاریابی استارتاپی بستری را فراهم میکند تا مسیر متفاوتی را دنبال کند و در آن مسیر گام بگذارد. نامهای تجاری شاخص تحقیقات وسیعی را از جمله گروههای متمرکز برای شناخت بازار هدف خود انجام میدهند. استارتاپهای کوچکتر میتوانند با تشکیل گروههای متمرکز خود، مصاحبه با مشتریان احتمالی، نظرسنجیهای غیررسمی و تحقیق درباره رقبا، اطلاعات مشابهی را جمعآوری کنند. شناخت مشتری هدف موجب تسهیل ایجاد محتوا، رویدادها و کمپینهای رسانههای اجتماعی است که نیازهای مشتریان را برآورده میکند.
۳. محتوای عالی ایجاد کنید:
بازاریابی محتوا بهمنزله یکی از مؤثرترین ابزارها در بازاریابی استارتاپی، در حال ظهور است.
اشفورد میگوید: «باور دارم که آینده بازاریابی، محتوا و نه تبلیغات است». «امروزه شرکتها و مشاغل باید اطلاعات را به مشتریان ارائه دهند و به آنها آموزش دهند که چرا خدمات و محصولاتشان جزء بهترینهای بازار هستند.
انتشار محتوای با کیفیت بالا به بازاریابان استارتاپ اجازه میدهد تا داستان خود را روایت کنند. استفاده از تخصص مؤسس استارتاپ و تیمش و بهاشتراکگذاری اطلاعاتی که به نحوی زندگی خواننده را آسانتر یا بهتر میکند، حتما در نظر بگیرید. تمرکز بر ایجاد صدای نام تجاری و هدایت افکار و اندیشهها بهجای فروش، کار بیهودهای است.
۴. برخی از مزایای بازاریابی محتوا عبارتند از:
ایجاد اعتماد و اعتبار برای برند، شرکت، مؤسس و تیم.
با ارائه دیدگاهها و راهحلهای ارزشمند، محتوای باکیفیت و همچنین مبنای روابط مطلوب بین مشتریان احتمالی و استارتاپ را ایجاد میکند. موتورهای جستجو مانند گوگل قصد دارند محتوای باکیفیتی مطابق با هدف جستجوگر ارائه دهند. هنگامی که برند در بازار از رتبه خوبی برخوردار است و مشتریان دائمی یا ذینفعان بیشتری از وبسایت دیدن میکنند. محتواهایی با دیدگاههای بسیار عالی شانس بیشتری برای «پربینندهشدن» در رسانههای اجتماعی دارند که همچنین میتواند در دستیابی به ذینفعان اصلی مانند سرمایهگذاران، مشتریان و شرکای احتمالی کمک کند.
۵.از تبلیغات پولی از منظر راهبردی استفاده کنید:
درحالیکه استارتاپها همیشه از تمرکز بر تبلیغات اصلی مانند بازاریابی محتوا و رسانههای اجتماعی سود میبرند، تبلیغات پولی همچنان نقش مهمی ایفا میکنند. بهجای «هزینهکردن» برای تبلیغات، برنامهریزی کنید که چگونه بهترین ارتباط را با هرگونه چشمانداز هدفتان داشته باشید. تغییر روند کار برخی قیفها از تبلیغات به سمت اشتراک ایمیلی یا ایمیلهایی با انتخاب محتواست که روشی برای شروع رابطه ارائه میدهند. پیشنهاد انتخابی ایدهآل ممکن است محتوای ارزشمندی مانند کتاب الکترونیکی باشد که فقط ذینفعان اصلی را مورد توجه قرار میدهد.
۶. ارتباط ایجادکردن با رسانهها:
نیل پاتل، مشاور بازاریابی دیجیتال، به بازاریابان استارتاپ یادآوری میکند که از گسترش رسانههای غیرآنلاین (مانند رادیو و تلویزیون که قبل از اینترنت بودهاند) و روابطعمومی غافل نشوند. ادویک گزارش داد که ۲۷درصد بازاریابان به رسانههای اکتسابی مانند پوشش در روزنامه یا مجله تجاری بیشتر از رسانههای پولی مانند تبلیغات یا رسانههای وابسته به وبسایت توجه دارند.
اگر مشکلی پیش بیاید که به شهرت این استارتاپ لطمه بزند، داشتن روابط موجود با متخصصان رسانهها باعث میشود که طرف مقابلتان مشکلش را با شما راحتتر در میان بگذارد که بهاینترتیب قادرید جلوی آسیب احتمالی را بگیرید و بهدرستی آن را مدیریت کنید. اشفورد، کارشناس بازاریابی استارتاپها و روابطعمومی، توضیح میدهد: «با راهاندازی کمپین روابطعمومی خوب و مؤثر و کارآمد، میتوان اعتبار کسبوکار را بهبود بخشید یا با یک روش مثبت بهدرستی مدیریت کرد و طیف وسیعی از مخاطب را جذب كرد.»، «با ظهور اینترنت، این کار برای کسبوکارها اهمیت بیشتری یافت تا از میزان اعتبار و شهرتشان مطمئن شوند زیرا مشاغل واقعی خیلی ساده تحت فشار اعتبارشان قرار میگیرند.»
۷.رویدادهای حضوری و مجازی را در نظر بگیرید:
اشفورد میگوید: «هنگامی که از مدیریت رویداد بهخوبی استفاده شود، میتواند ابزار بازاریابی مؤثری برای شرکتهایی با هر مقیاسی صرفنظر از صنعت مورد نظر آنها باشد.»، «یک رویداد تبلیغاتی برای محصول یا خدمات جدید یا حتی راهاندازی یک کسبوکار واقعا میتواند اعتبار شرکت شما را افزایش دهد. وقتی این کار به نحو احسن انجام شود، محصول را میتوان به دست تعداد نامحدودی از افراد رساند.» درحالیکه رویدادهای حضوری در حال حاضر برای بسیاری از استارتاپها صرفا گزینهای بیش نیست، رویدادهای مجازی مانند وبینارها و ارائههایی با سبک Ted Talk این فرصت را به مشتریان دائمی میدهد تا وقتی در خانه یا محل کارشان هستند، به این رویدادهای مجازی دسترسی داشته باشند. به گفته اشفورد «موانع راهاندازی زیادی وجود ندارد، زیرا مشاغل میتوانند بهسرعت در زمان دقیق با برنامههایی مانند اسکایپ ارتباط برقرار کنند.»، «کنفرانس ویدئویی ابزار ارزشمندی برای مشاغل بوده است زیرا آنها بدون نیاز به سفرهای طولانی در دفتر خود جلسات را برگزار کرده یا در جلسات شرکت ميكنند.»
۸.تیم مناسب را بیابید:
موفقیت هر روش بازاریابی استارتاپ تاحدی متکی به یافتن تیم مناسب برای گسترش استراتژی و اجرای آن است. K4 Global به استارتاپها دسترسی به برنامهریزی راهبردی را ارائه میدهد که هنگام ایجاد اختلال در صنعت و راهحلهای مالی، بسیار ضروری است.
اشفورد میگوید: «در K4 Global، ما تخصص و اشتیاق تیم خود را برای فرصتهای سرمایهگذاری سفارشی در طیف وسیعی از بخشهای صنعت به ارمغان میآوریم.»
نوشته نکته های اصلی بازاریابی برای استارتاپها اولین بار در هفتهنامه شنبه. پدیدار شد.
آخرین دیدگاهها