چالشها و نواقص موجود در فرآیندهای داخلی و تولیدات شرکتها، به خصوص اگر در حوزه فناورانهای متفاوتی نسبت به تخصصهای اعضای شرکت باشد، زمینهساز مشکلات گستردهای در کسب و کار میگردند. آنچه در این مورد می تواند گرهگشا باشد، شناسایی دقیق چالش و یافتن بهترین فرد یا شرکت به منظور حل آن است. فرآیندی که به عنوان یکی از روشهای اجرایی نوآوری باز شناخته میشود.
مجموعهای تفریحی، ورزشی و گردشگری را در نظر بگیرید، چالشی که اکثر این مجموعهها با آن مواجه هستند شمارش تردد افراد در این مجموعهها به صورت منحصر به فرد میباشد که نیازمند سامانهای در حوزه فناوری اطلاعات و با قابلیتهایی ویژه و فراتر از سامانههای موجود است. حوزهای که احتمالا در تخصص مدیران شرکت نیست.
راهحلی که فرآیند نوآوری باز برای این موضوع ارائه میدهد شناسایی دقیق نیازمندی و ارائه جزئیات فنی آن به شبکه فناوران و صنعتگران حوزه فناوری مرتبط با نیازمندی و در نهایت بررسی پیشنهادات و انتخاب توانمندترین آنهاست. اجرای این فرآیند که یکی از روشهای نوآوری باز میباشد، میتواند به کارگزاران تبادل فناوری سپردهشود. دستاوردهای حاصل شده از شکلدهی همکاری فناورانه با این ساز و کار به منظور تهیه سامانه شمارش منحصر به فرد، برای مجموعههای گردشگری شامل موارد زیر است:
1- چالش فنی حل شده در این همکاری فناورانه در حوزه صنعتی و تخصصی شرکت متقاضی نیست و این شرکت با برونسپاری آن با ساز و کار نوآوری باز، در مدت زمانی کمتر و با هزینهای بصرفهتر به راه حل مطلوب رسید.
2- حل چالش با ساز و کار نوآوری باز، باعث شد راه حلهای فنی مختلف مورد بررسی قرار گیرد و از بین آنها مطلوبترین انتخاب گردد.
3- به دلیل فعالیت شرکتهای متقاضی و فناور در دو صنعت متفاوت و تخصصی بودن نیاز، کارگزاری تبادل فناوری در اینجا به دلیل آشنایی با هر دو، به مانند مترجم عمل نموده و شکلدهی همکاری و مذاکرات را تسهیل مینماید.
4- در بسیاری از موارد (از جمله این مثال) حل نیازمندی فناورانه توسط شرکتهایی انجام میشود که تا پیش از آن هیچ فعالیتی در آن صنعت نداشتهاند استفاده از دانش فنی حاصل از فعالیت در سایر صنایع زمینه ساز حل چالش میگردد و دسترسی به این موارد جز از طریق نوآوری باز ممکن نیست.
منبع: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری