پول سرمایه‌گذار، ابزار آزمون و خطا نیست

آرناو کومار و هیمانگشو هازاریکا 2 بنیانگذار زومو بودند. این استارتاپ از 2سرمایه‌گذار، 2دور تامین مالی داشت و تا 7میلیون دلار سرمایه جذب کرد، اما به دلیل بیزینس‌مدل ناکارآمد، شکست خورد و در سال‌2016 از بازار کنار رفت.

 

چراغ‌های زومو خاموش شد

چیزی که Zoomo را کشت، کمبود بودجه نبود، بلکه این خود بنیانگذارانش بودند که تصمیم گرفتند کرکره مغازه را پایین بکشند و سرمایه‌ را به سرمایه‌گذاران برگردانند. در‌حالی‌که هنوز نیمی از سرمایه جذب‌شده را در بانک داشتند.

مشکلی که این سرمایه‌گذاری داشتند، به بازار هند مربوط بود. بازار خرید و فروش خودرو در هند نسبتا جوان بود و بسیاری از افرادی که به سایت Zoomo مراجعه می‌کردند، اغلب اولین خریداران یا فروشندگانی بودند که تقریبا هیچ تجربه‌ای در بازار معاملات خودرو نداشتند. مشتریان اغلب مدل خاصی را می‌پسندیدند، اما زمانی که قیمت یک مدل مشابه را در بازارهای دیگر بررسی می‌کردند، متوجه می‌شدند که قیمتش پایین‌تر است و توجه هم نداشتند که برای قیمت پایین‌تر دلایل متعددی می‌تواند وجود داشته باشد.

تیم زومو قادر به تعیین قیمت استاندارد برای خودروها براساس شرایط، مدل و ویژگی‌های‌شان نبود. ضمن اینکه چانه‌زنی عمیقا در فرهنگ هندی ریشه دارد و بنابراین مشتریان و کاربران هندی خواهان قیمت‌هایی بودند که امکان چانه‌زنی داشته باشند. تخمین تیم زومو این بود که به ازای هر 100 اتومبیلی که بررسی می‌کردند، تنها 20‌دستگاه می‌فروختند که این رقم هم ثابت نبود.

آنها استراتژی خود را تغییر دادند و تصمیم گرفتند که قیمت پایه برای اتومبیل‌ها داشته باشند و بازرسی‌ها را به‌عنوان سرویس اضافه با هزینه اضافی انجام دهند. این اصلاح روند، موجب افزایش فروش خودروها شد اما نه آنچنان که امیدوارشان کند.

بنیانگذاران زومو

 

درنهایت، تیم زومو به این نتیجه رسید که بازار هند برای چنین محصولی آماده نیست و آنها به محیط بالغ‌تری نیاز دارند تا بتوانند مدل مشابهی را رشد دهند.

بنیانگذاران زومو مدتی به دنبال ادغام با کسب‌وکارهای مشابه بودند و البته به تعطیلی کسب‌وکار هم فکر می‌کردند. در نهایت تصمیم گرفتند سرمایه‌ها را به سرمایه‌گذاران برگردانند. به این ترتیب، سفر پرهیجانی که زومو آغاز کرده بود، خیلی زود و پس از 2سال، بدون رسیدن به مقصد، ناتمام باقی ماند.

 

ترجیح دادیم سرمایه را احتکار نکنیم

در این ارتباط آرناو کومار، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران زومو، به Tech in Asia گفت: «باید با سرمایه محترمانه رفتار کنیم و آن را در جایی به کار ببریم که شانس بیشتری برای ایجاد ارزش بزرگ وجود دارد. می‌خواستیم کسب‌وکاری با مقیاس‌پذیری سریع بسازیم اما متوجه شدیم که بیزینس‌مدل‌مان کارآمد نیست. پس بهتر دیدیم که به جای احتکار سرمایه، آن را پس بدهیم تا در جای دیگری هزینه شود.»

بنیانگذاران زومو با برگرداندن پول سرمایه‌گذاران و اعلام اینکه بازار برای محصول ما آماده نیست، زور اضافه نزدند. آنها شکست را قبول کردند؛ نه با اکراه بلکه براساس رعایت اصول اخلاقی. طی مصاحبه‌هایی که بعد از کنارگذاشتن زومو انجام دادند، تاکید داشتند که پول سرمایه‌گذار ابزاری برای آزمون و خطای ما نیست.

بنیانگذاران زومو بعد از تعطیلی، برای همه کارمندان‌شان که بیکار شدند، کار پیدا کردند و تا آخرین نفر را پیگیری کردند که بیکار نماند. برخی از کارمندان به آنها گفته‌اند که اگر کسب‌وکار دیگری راه‌اندازی کنند، باز هم مشتاق هستند که برای‌شان کار کنند حتی بدون دریافت دستمزد.

 

استاندارد اخلاقی جدید در اکوسیستم هند

تصمیم مدیران مورد احترام آلوک گوئل و دکتر سیف، سرمایه‌گذاران زومو قرار گرفت. آلوک می‌گوید: «راه‌اندازی بسیار بسیار سخت است. برای اتخاذ چنین تصمیمی به بلوغ عاطفی و فکری زیادی از سوی بنیانگذاران نیاز است. بازگرداندن پول زیاد به یک سرمایه‌گذار، استاندارد جدیدی را در اکوسیستم استارتاپی هند ایجاد کرد. این احتمالا اولین‌بار است که یک کارآفرین چنین تصمیمی می‌گیرد.»

 

نوشته پول سرمایه‌گذار، ابزار آزمون و خطا نیست اولین بار در هفته‌نامه شنبه. پدیدار شد.

Related Posts

نتیجه‌ای پیدا نشد.

فهرست
Generated by Feedzy