یکی از مهمترین موضوعاتی که سبب رشد فزاینده گتیر و استارتاپهای مشابه شده، جذب سرمایه خارجی به میزان قابل توجه است. این موضوع کمک کرده است تا گتیر بتواند مزیت رقابتی متمایزی را تعریف کند؛ ارسال سریعتر و سطح خدمترسانی بالاتر از رقبا، در کسبوکارهای تجارت سریع از اهمیت زیادی برخوردار است.
گتیر برای رشد خود استراتژی تهاجمی اتخاذ کرده، راهاندازی دارک استورهایی با تعداد زیاد و فاصله مکانی کم که با وجود سرمایه بالا امکانپذیر شده است و ارسال سریع را برای مشتریانش تضمین میکند. همزمانی رشد و توسعه این استارتاپ با شیوع کرونا هم تسریبخش این موضوع شد که اکنون این استارتاپ توان رقابت با کسبوکارهای مشابه خارجی خود را دارد.
به صورت کلی شرایط محیط کسبوکار از جمله قوانین و مقررات، سهولت فرآیند جذب سرمایه و بازبودن اکوسیستم اقتصاد دیجیتال کشورها به سوی سرمایهگذارهای خارجی و سهولت واردشدن به بازارهای سرمایه از جمله دلایلی است که به رشد کسبوکارهای نوپا کمک میکند.
موضوع جذب سرمایهگذار خارجی اما در ایران بسیار متفاوت و پرچالش است. به هر حال نمیتوان از این نکته غافل شد که در کشور ما ریسک برای سرمایهگذار خارجی، برخلاف کشورهای دیگر از جمله ترکیه، بیشتر است. موضوعی که آن را بهخوبی در جذب سرمایه خارجی ۲ کسبوکار ترکیهای گتیر و ترندیول میتوان دید. وجود قوانین دست و پاگیر و بهروز نشده، دسترسی کمتر به جذب سرمایه و اقتصاد بسته باعث میشود ما در ایران جهت پیادهسازی و ایجاد بستری برای رشد استارتاپها با چالشهای متعددی روبهرو باشیم.
از طرف دیگر میتوانم بگویم در مقایسه با سایر کشورها، ما در جذب و نگهداشت نیروهای متخصص و با استعداد با چالشهای زیادی روبهرو هستیم. نیروهایی که قابل جایگزین نیستند؛ حداقل نه در بازه زمانی کوتاهمدت. مسئله مهاجرت جدی است و محدودیتها و چالشهای اقتصادی موجب شده فضای ناامیدی در جامعه ایجاد شود. نیروی متخصص بهدنبال رشد و توسعه است و وقتی با فضای بسته و کندشدن رشد در ایران مواجه میشود، تصمیم به مهاجرت میگیرد. امروزه توسعه تجارت الکترونیک در کشورهای منطقه آنها را به مقصد مهاجرت نخبگان ایرانی تبدیل کرده است؛ کشورهایی که با تاخیر زیادی نسبت به ایران به حوزه تجارت الکترونیک وارد شدند.
در بحث تامین مالی جمعی خوشبختانه شاهد ورود اولین کسبوکار از اکوسیستم استارتاپی به بورس بودهایم، هر چند دستورالعمل ورود کسبوکارهای دانشبنیان و دارای سرمایه نامشهود شرایطی دارد که بهنظر نمیرسد پذیرش این شرایط برای کسبوکارهای بزرگ جذاب باشد. با این حال امیدی وجود دارد که این مسئله مورد توجه حمایت بیشتر مسئولان قرار بگیرد. جذب سرمایه نقشی کلیدی برای حیات و رشد یک کسبوکار ایفا میکند و امیدوارم با کمک و حمایت بیشتر مسئولان و سازمانهای تصمیمگیرنده بیش از پیش شاهد امکان جذب سرمایه داخلی و خارجی و به تبع آن رشد کسبوکارهایی باشیم که هدف آنها ارائه خدمات مطلوب به مشتریان و جامعه است و میتوانند نقش بسزایی در افزایش رفاه زندگی مردم ایفا کنند.
نوشته سرمایه خارجی، مزیت رقابتی گتیر اولین بار در هفتهنامه شنبه. پدیدار شد.